Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Το ποιο δύσκολα αλλά και ποιο παράξενα


Εάν θέλετε να φτιάξετε κάποιο φαγητό, ή σαλάτα, ή γλυκό και δεν ξέρετε πως γίνεται μπορείτε να μου στείλετε ένα mail κι εγώ θα σας απαντήσω πώς να το κάνετε και θα το αναρτήσω και στο blog.
Nikolaos

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πιπεριές Φλωρίνης (Ψητές)



Υλικά :

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
100 γραμμάριο ξύδι
100 γραμμάριο ελαιόλαδο
Λιγο αλατι

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις πιπεριές τις βάζουμε σ΄ ένα ταψί και τις ψήνουμε καλά στο φούρνο.
Μετά τις βάζουμε σε μια σακούλα νάιλον τις κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Παίρνουμε μετά τις πιπεριές από την ναύλο σακούλα (τώρα ξεφλουδίζονται εύκολα) τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια.
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα περίπου.
Μετά τις βάζουμε σε βάζο γυάλινο ρίχνουμε το ξύδι και το λάδι και το κλείνουμε πολύ καλά, όταν το ανοίξουμε για να φάμε μέχρι να τις τελειώσουμε το βάζουμε το βάζο σε ψυγείο.
Μπορούμε να ψήσουμε όσα κιλά θέλουμε και να τις βάλουμε σε πολλά βάζα η αναλόγια για κάθε βάζο είναι αυτή που σας γράφω στα υλικά.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Φασόλια Χάντρα


Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Γαλακτομπούρεκο


Υλικά για τη κρέμα:
• 1 1/2 λίτρο γάλα
• 120 γραμμάρια σιμιγδάλι
• 1 φακελάκι 80 εως 100 γραμμάρια corn flower
• 200 γραμμάρια ζάχαρη
• 4 αυγά ( εάν δεν υπάρχει πρόβλημα και 6 αυγά )
• 100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
• Ξύσμα από 4 λεμόνια
Υλικά για το σιρόπι:
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 1/2 ποτήρια νερό
• 1 φακελάκι βανίλια
• 1 φέτα λεμονιού
• Κανέλλα
Και :
• 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας ψιλό
• 150 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο


Οδηγίες:
Σε λίγο χλιαρό γάλα διαλύετε το corn flower
Βάζετε το υπολιπο γάλα κρύο μέσα σε μια κατσαρόλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη τα ανακατεύετε και τα βάζετε επάνω στην κουζίνας σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις γίνει το γάλα χλιαρό ρίχνετε και το διαλυμένο corn flower
Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μην κολλήσει. Φτιάχνετε τη κρέμα.
Μόλις πήξει η κρέμα τη βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε πολύ καλά.

Παίρνετε ένα ταψί 25x35, το βουτυρώνετε και βάζετε μέσα τα μισά φύλλα ένα ένα κάθε δε φύλλο το βουτυρώνετε με ένα πινέλο πολύ καλά.
Μετά στρώνετε τη κρέμα.
Πάνω από τη κρέμα απλώνετε πάλι ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα πάλι ένα ένα καλά-καλά, βουτυρώνετε και το επάνω φύλλο.
Το κόβετε σε κομμάτια της αρεσκείας σας και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 160° C για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
Μετά βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τη φέτα λεμονιού για το σιρόπι και το βράζετε τόσο όσο να στέκετε στο νύχι μας μια σταγόνα απ΄αυτό

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009


Από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και πριν το Αναστάσιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα τρώμε τις ημέρες που επιτρέπετε από την Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εξής :
Θαλασσινά :
Χταπόδια, καλαμάρια, καβούρια, γαρίδες, μύδια, αστακοί.
Λαχανικά :
Χόρτα, σπανάκι, σέλινο, λάχανο, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια (πρ./κατ.), αρακάς (κατ.), αγκινάρες (κατ.), μαρούλια, κρεμμυδάκια (φρ.), ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές(πράσινες, Φλωρίνης, κέρατο), καλαμπόκι.
Ζυμαρικά :
Μακαρόνια, κριθαράκι, κοφτό (Μακ.), αστεράκι.
Όσπρια :
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα,
Διάφορα :
Ελιές, ταραμάς, χαλβάς, τουρσιά (διαφ.), πατάτες, ρύζι, λάδι, κρασί.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Θα δείτε σε φωτογραφίες πως μπορείτε ν΄ ανοίξετε φύλλα για πίτες και την ετοιμασία μιας Χορτοτυρόπιτας.

Οι νοικοκυρά φτιάχνει από την ζύμη που έχει ετοιμάσει δυο μικρές μπάλες.



Τις πατά και τις λαδώνει μ΄ ένα πινέλο.


Τις ενώνει και τις δυο κάνοντας μια μικρή πίτα.


Με το πλάστη της αρχίζει σιγά σιγά ν΄ ανοίγει το φύλλο.


Ρίχνοντας επάνω στο φύλλο αλεύρι και πλάθοντας το έχει κάνει ένα σχεδόν έτοιμο φύλλο.

Μετά από το στρώσιμο των μισών φύλλων έρχεται η ώρα να βάλει η νοικοκυρά τη γέμιση της που έχει ετοιμάσει.


Στρώνει η νοικοκυρά τη γέμιση της.


Το τελευταίο φύλλο κομμένο στο μέγεθος του ταψιού της και λαδωμένο.


Ρίχνει ολόκληρο το τέταρτο αυγό της.


Με το με το χέρι της αλείφει όλο το φύλλο.


Έτοιμη για κόψιμο.


Έτοιμη κομμένη στην αρεσκεία της.


Έτοιμη για το φούρνο.


Μετά το ψήσιμο μ΄ ένα χρώμα όνειρο.


Εμείς τη δοκιμάσαμε και μας άρεσε ελπίζουμε ν΄ αρέσει και σε σας.

Χορτοτυρόπιτα


Ξέρετε την σπανακοτυρόπιτα την πρασοτυρόπιτα εγώ θα σας γράψω για την Χορτοτυρόπιτα
Να ξέρετε ότι η Χορτοτυρόπιτα (και κατά προτίμηση παπαρούνα)έχει άλλη γλυκά πολύ διαφορετική από την σπανακοτυρόπιτα και την πρασοτυρόπιτα δοκιμάστε να τι κάνετε.

Υλικά :
Για τη γέμιση :
1 κιλό χόρτα για πίτα (κατά προτίμηση παπαρούνα)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα εκλεκτή σκληρή
4 αυγά
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι(αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι αλμυρή η φέτα)
Για τα φύλλα :
Εάν ανοίγετε φύλλο
1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσης
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Νερό χλιαρό
Εάν δεν ανοίγετε φύλλο
1/2 φύλλο κρούστας για πίτες
Εκτέλεση :
Βάζετε το αλεύρι σε μια σουπιέρα ρίχνετε λίγο αλάτι, τη κουταλιά τις σούπας το ελαιόλαδο και την κουταλιά τις σούπας το ξύδι και ρίχνοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό(όσο πάρει) κάνουμε μια ζύμη απαλή, την κινούμε μια μεγάλη μπάλα την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου μια ώρα.
Μετά την ξαναζυμώνουμε την μοιράζουμε σε οκτώ ίσια μέρη κι ανοίγουμε οκτώ φύλα στο μέγεθος του ταψιού μας περίπου 45 εκατοστά.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί σε μια σουπιέρα, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους τις αρεσκείας μας (περίπου 1 έως 11/2 εκατοστά)και τα τρία αυγά τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας πολύ καλά και στρώνουμε τα μισά μας φύλλα λαδώνοντας το καθένα πολύ καλά, μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας πολύ καλά, πριν το τελευταίο τα γυρίζουμε μέσα και βάζοντας το τελευταίο το κόβουμε ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού μας.
Αλείβουμε το τελευταίο φύλλο με το τέταρτο αυγό και τη κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, την ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 170οC μέχρι να πάρουν τα φύλλα καστανό ανοικτό χρώμα.(περίπου 55 έως 60 λεπτά).
Χωρίς φέτα(πρόβια) κι αυγά, αλλά με τυρί(λευκό-νηστήσιμο) έχουμε μια θαυμάσια χορτόπιτα νηστήσιμη.
Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Κέικ καρότου


Υλικά :

21/2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
11/4 ποτήρια λαδί
1/4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
13/4 ποτήρια ξυσμένο καρότο
1 ποτήρι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
4 αυγα
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και λίγο τριμμένο γαρίφαλο

Εκτέλεση :

Χτυπάμε αυγά και ζάχαρη.
Ρίχνουμε λαδί – νερό – καρότα.
Και μετα όλα τα αλλα.
Τα βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Κουρκουτό


Υλικά :

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
500 γραμμάρια φέτα σκληρή
500 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
5 αυγά
Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τ΄αυγά μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λίγο προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε μικρούς κύβους του ενός εκατοστού ή λίγο μεγαλύτερους κι ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι έως ότου να έχουμε ένα χυλό (προσοχή να μην γίνει ζύμη αλλά να μην είναι και πολύ αραιό, κανονίζοντας το αλεύρι σας.
Το βάζουμε σ΄ένα ταψί καλά λαδωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και κάτι.
Το κόβουμε σε κομμάτια και τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Το έκανε η μητέρα μου με υπόδειξη του πατέρα μου που το ήξερε από τη γιαγιά μου, την εβδομάδα της Τυροφάγου.
nikolaos

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Οι Νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησιάς


α) Ημέρες αυστηρής νηστείας:
Είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου και ιδιαίτερα των περιόδων νηστείας (σαρακοστών).
Νηστεία σημαίνει, φαγητό xωρίς λάδι.
Την Παρασκευή νηστεύουμε επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος, σταυρώvουμε με την νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον σταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.
Την Tετάρτη για να θυμόμαστε ότι ένας φίλος του Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη, και να το συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς, παρ' ότι είμαστε φίλοι Του, είναι δυνατό, αν δεν προσέχουμε και δεν αγωνιζόμαστε , να Τον προδώσουμε.
'Όταν τις ημέρες που έχουμε χρέος να κάνουμε αυστηρή νηστεία συμπέσει κάποια εορτή, γίνεται "κατάλυση" (δηλ. χαλάρωση της νηστείας):
Αν είναι εορτή αγίου τρώμε λάδι, αν είναι εορτή της Παναγίας ή του Προδρόμου τρώμε ψάρι.

Οι ημέρες :Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή είναι ημέρες καταλύσιμες, δηλ. τρώμε απ' όλα ό,τι Θέλουμε, εκτός από τις περιόδους νηστειών.


Το Σάββατο και την Κυριακή δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει αυστηρή νηστεία, δηλ. χωρίς λάδι. 'Όλο το xρόνo ένα μόνο Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, δηλ. το Μεγάλο Σάββατο, επειδή την ημέρα αυτή ο Xριστός είναι σωματικά στον τάφο και η ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη να αναστήσει τον προπάτορα Αδάμ.

β) Σαρακοστές είναι οι εξής:
1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή:
Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Γίνεται προς τιμήν του Χριστού και ιδίως του Πάθους Του για μας. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις:
΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι, και των αγίων 40 Μαρτύρων τρώμε λάδι. Το ίδιο και στις 26 Μαρτίου εορτή της Συνάξεως αρχαγγέλου Γαβριήλ.

2. Η νηστεία των Χριστουγέννωv:
Από 15 Νοεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου (του Αγίου Σπυρίδωνα).

3. Νηστεία της Παναγίας:
Από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Νηστεύουμε προς τιμήν της Παναγίας και για την ψυχή μας. (Επειδή και η Παναγία νήστεψε 15 ημέρες, πριν από την Κοίμησή της για την ψυχή της σύμφωνα με την παράδοση ) Αν εκείνη νήστεψε για την ψυχή της, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Η νηστεία είναι αυστηρή. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου).

4. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων:
Από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αν η εορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου) και των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) πέσουν ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε μόνο ψάρι. Αν πέσουν οποιαδήποτε άλλη ημέρα τρώμε από όλα.

Γ) Αυστηρή Νηστεία κάνουμε και στις εξής ημέρες:
1. 5 Ιανουαρίου (Παραμονή Θεοφανείων).
2. 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού), γιατί είναι κάτι το ανάλογο με την Μεγάλη Παρασκευή.
3. 29 Αυγούστου (αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου) σε ένδειξη πένθους για την άδικη θανάτωση του αγιοτέρου ανθρώπoυ της παγκόσμιας Ιστορίας (Aνώτερη από τον Πρόδρομο είναι μόνο η Παναγία).
Αν οι τρεις αυτές ημέρες τύχουν Σάββατο ή Kυριακή, τρώμε λάδι.

Ξανά υπογραμμίζουμε: ένα Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μ. Σάββατο, και καμιά Kυριακή!!! Γιατί η Kυριακή είναι εορτή χαρμόσυνη, εορτή της Ανάστασης του Χριστού.

δ) Περίοδοι Απολυτές.
Η Εκκλησία δεν καθώρισε μόνο περιόδους νηστείας, καθώρισε και περιόδους "απολυτές" , που τρώμε από όλα, όλες τις ημέρες και την Tετάρτη και την Παρασκευή.
Τέτοιες περίοδοι είναι οι εξής:

1. Το Δωδεκαήμερο. Δηλ. από 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Iανουαρίου, με εξαίρεση την παραμονή των Θεοφανείων, που νηστεύουμε .

2. Η Διακαινήσιμος, δηλ. η εβδομάδα του Πάσχα.

3. Η εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή (μέχρι των αγίων Πάντων).

4. Οι τρεις εβδομάδες που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Απόκριες). Κατά τις 3 αυτές εβδομάδες έχουμε μια ποικιλία διατάξεων, που είναι οι εξής:

- Την πρώτη εβδομάδα (του Τελώνου και Φαρισαίου) τρώμε όλες τις ημέρες από όλα.

- Την δεύτερη εβδομάδα ( από του Ασώτου μέχρι των Απόκρεω ) τρώμε από όλα, αλλά νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή χωρίς λάδι.

- Την Τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής, τρώμε από όλα τα άλλα εκτός από κρέας, όλες τις ημέρες΄ τρώμε και την Tετάρτη και την Παρασκευή.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αρνάκι γιουβέτσι


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο για φούρνο
1/2 κιλό μακαρόνια Νο 6
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου Νο 40 εκατοστών (εάν έχετε νταβά ακόμη καλύτερα)βάζουμε το αρνάκι το αλατοπιπερώνουμε και το αλείβουμε με το βούτυρο και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε το χυμό της τομάτα και τον διαλύουμε με λίγο νερό.
Βγάζουμε το ταψί ή το νταβά από το φούρνο με το αρνάκι και ρίχνουμε το διαλυμένο με το νερό το χυμό της τομάτα και συνεχίζουμε γι΄ ακόμη 15 λεπτά το ψήσιμο, μετά συμπληρώνουμε νερό να μας σκεπάσει το αρνάκι κι όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε, συνεχίζουμε το βράσιμο (ανακατεύουμε όμως τα μακαρόνια κάθε 5 λεπτά) έως ότου βράσουν καλά τα μακαρόνια μας (εάν χρειαστεί κι άλλο νερό πρέπει να έχουμε σ΄ ένα μπρίκι νερό ζεστό ποτέ κρύο γιατί τα μακαρόνια θα λασπώσουν και να συμπληρώσουμε λίγο λίγο (εάν είναι πολύ συνεχίζουμε το βράσιμο) όταν τα βγάλουμε από το φούρνο να έχουν λίγο ζουμάκι γιατί έως να τα σερβίρουμε θα μηνούν στεγνά.
Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε πάντα ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη, εάν σας μείνουν μακαρόνια για να τα ξαναζεστάνετε ρίχνετε ένα μπρίκι νερό τα βάζετε στο φούρνο (καλυτέρα σε νταβά για να τα σκεπάσετε) και τα ξαναζεσταίνετε ανακατεύοντας )
Αυτή τη συνταγή την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Μουσακάς Αντί για μελιτζάνες βάλτε πατάτες


Αυτή την εποχή η μελιτζάνες είναι πολύ ακριβές (όταν ήμαστε παιδιά δεν υπήρχαν μελιτζάνες αυτή την εποχή, και η μάνα μας επειδή θέλαμε Μουσακά [όχι όλο παστίτσιο]μας έκανε με πατάτες)γι΄ αυτό να κάνετε κι εσείς αντί για μελιτζάνες με πατάτες (πολλοί κάνουν και με τα δυο)

Υλικά :

2 κιλά πατάτες

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες, μετά τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε, μετά το τηγάνισμα τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Συνεχίζετε την συνταγή του μουσακά για μελιτζάνες.
Εάν δεν κάνει να φάτε τηγανητά μπορείτε να βάλετε τις μελιτζάνες ή τις πατάτες (κομμένες όπως για το τηγάνισμα) σ΄ ένα ταψί καλά λαδωμένο και να τις ψήσετε για λίγο στο φούρνο.

Σερβίρεται ζεστός καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή τη συνταγή για του Μουσακά με πατάτες την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Πατάτες πουρέ



Υλικά :

1 κιλό πατάτες
250 ml γάλα
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν.
Όταν βράσουν τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ πριν κρυώσουν, εάν δεν έχετε μηχανή του πουρέ τις λιώνετε στο μπλέντερ.
Βάζουμε το γάλα το βούτυρο και το αλάτι σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα στις πατάτες ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα έως να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Σερβίρεται ζεστός καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Μουσακάς



Υλικά :

2 κιλά μελιτζάνες
1 κιλό κύμα πρόβιο (εάν δεν βρείτε 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση :

Κόβουμε της μελιτζάνες σε φέτες στενόμακρες και τις τηγανίζουμε, μετά το τηγάνισμα τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και το τριμμένο στο τρίφτη ξερό κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγο, μετά βάζουμε το κιμά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και ανακατεύοντας τα σοτάρουμε όλα, προσθέτουμε το χυμό της τομάτα και τα βράζουμε για 15 έως 20 λεπτά ης ώρας και τα κατεβάζουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί 45 έως 50 εκατοστά το λαδώνουμε καλά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, μετά ρίχνουμε το βρασμένο κιμά και τον στρώνουμε σ΄ όλο το ταψί, συνεχίζουμε να στρώνουμε τις άλλες μισές μελιτζάνες πάνω στον κιμά.

Μπεσαμέλ

Υλικά :

1 λίτρο γάλα
100 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια αλεύρι
1 με 2 αυγά
Αλάτι
Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το ζεσταίνουμε, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να μην σβολιάσει και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο (το έχουμε ζεστάνει λίγο να είναι χλιαρό)κι ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου να έχουμε μια όχι πολύ σφικτή κρέμα για να μπορούμε να την στρώσουμε πάνω από τις μελιτζάνες μας.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν είναι έτοιμη συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι και το ένα ή και τα δυο αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο ακόμη, τώρα είναι έτοιμη για να στη στρώσουμε στο ταψί μας.
Μετά βάζουμε το ταψί σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνουμε για μια ώρα περίπου.

Σερβίρεται ζεστός καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή για το Μουσακά την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Αυτή τη συνταγή για τη Μπεσαμέλ την έμαθα από την
Μητέρα μου.

nikolaos

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κρεατόπιτα


Υλικά :

1 κιλό κύμα πρόβιος (εάν δεν βρείτε 3/4 βοδινό και1/4 κ. χοιρινό)
1/2 κιλό φύλλα κρούστας χονδρά (εάν πλάθετε φύλλα γίνεται ποιο καλή)
1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
120 έως 150 γραμμάρια ελαιόλαδο καλό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1/2 κιλό νερό να βράσουν, όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το κύμα και συνεχίσουμε το βράσιμο έως τελειώσει το νερό, τότε ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα κοκκινίζουμε, όταν κοκκινίσουν τα κατεβάζουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί 43Χ36 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το λαδώνουμε καλά) και μετά στρώνουμε τη γέμιση, από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα (πάλι κάθε φύλλο το λαδώνουμε).
Στο πάνω φύλλο αλείφουμε όλο το φύλλο μ΄ ένα αυγό.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Αυγόφετες


Μπαγιάτικο ψωμί (αντί να το πετάμε γίνετε ένα καλό πρωινό)
λάδι για το τηγάνισμα
2-3 αυγά
λίγο γάλα
ζάχαρη

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με λίγο γάλα.
Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μίγμα του αυγού να βραχούν καλά και τις τηγανίζουμε κι από τις δυο πλευρές .

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Τρίγωνα Πανοράματος


Υλικά :

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
βούτυρο γάλακτος
για το σιρόπι:
1/2 κιλό ζάχαρη
1/4 κιλό νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση :

Παίρνουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε παντού και διπλώνοντας το κάνουμε μια μακρόστενη λωρίδα (περίπου 5 εκατοστά),κάθε δίπλωμα και πάλι το βουτυρώνουμε.
Μετά διπλώνουμε την λωρίδα εν αλλάξει κάνοντας ένα τρίγωνο, πάντα σε κάθε δίπλωμα βουτυρώνουμε, και μετά το τοποθετούμε σ΄ένα ταψί.
Έτσι συνεχίζουμε μ΄ όλα τα φύλλα και μετά τα ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο και στη συνεχεία σε μέτριο, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Όταν κρυώσουν σκίζω την μια πλευρά του τριγώνου (έτσι γίνετε φάκελος.
Βράζω τα υλικά για το σιρόπι κι όταν διάλυση η ζάχαρη και δέσει ελαφρά έτσι όπως είναι καυτό βάζω για λίγο ένα ένα μέσα όλα τα τρίγωνα, (πρέπει τα τρίγωνα να απορροφήσουν καλά το σιρόπι).
Την άλλη μέρα βάζω σε κορνέ κρέμα ζαχαροπλαστικής και γεμίζω προσεχτικά τα τρίγωνα πρώτα μέσα καλά και λίγο απ' έξω.
Για περισσότερα διπλασιάστε και τριπλασιάστε τη συνταγή.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Υλικα :

4 κροκάδια
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση :

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν
Σε κατσαρολάκι βάζετε το γάλα να πάρει βράση και το ανακατεύετε
Προσθέτετε το μείγμα των κρόκων και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι με συνεχές ανακάτεμα, να πήξει η κρέμα.
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής εκτός από τα τρίγωνα χρησιμοποιείτε και για γέμισμα σε τούρτες, αλλά βάζοντας τη σε μπολ ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Καλή Επιτυχία

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Χαρτόδεμα


(ή από αρνάκι από ζυγούρι, ή από προβατίνα)
Ένας εκλεκτός μεζές για τις παρέες την Αποκριά

Υλικά :

2 κιλά κρέας
1 κιλό πατάτες μικρές καθαρισμένες κι ολόκληρες
250 γραμμάρια κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κύβους
Βούτυρο ή μαργαρίνη
Μια ντομάτα κόκκινη (εάν δεν βρείτε κόκκινη να μη βάλετε καθόλου)
Ένα κρεμμύδι ξερό
Τις σκελίδες απ΄ ένα κεφάλι σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Μια μεγάλη λαδόκολλα
Αρκετά παλιά φύλλα από εφημερίδες
Σπάγκο χοντρό

Εκτέλεση :

Έχουμε σπασμένο το κρέας (όπως όταν το βάζουμε σε ταψί στο φούρνο)κατά προτίμηση μπροστινό κομμάτι από το ζώο.
Στρώνουμε την λαδόκολλα στο τραπέζι κι απλώνουμε επάνω το κρέας, ανοίγουμε με το μαχαίρι τρύπες στο κρέας και βάζουμε σε κάθε τρύπα από μια σκελίδα σκόρο, μετά το αλείβουμε το βούτυρο (με το μαχαίρι)εάν είναι παχύ το κρέας βάζουμε λίγο και το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.
Βάζουμε στο κέντρο του κρέατος τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τις πατάτες και το κεφαλοτύρι κι αρχίζουμε να τα διπλώνουμε πολύ σφικτά με τη λαδόκολλα (χιάζονται δυο άτομα)και το δένουμε, μετά συνεχίζουμε να το διπλώνουμε με τα φύλλα από τις εφημερίδες πάντα πολύ σφικτά και στο τέλος το δένουμε πολύ καλά και σφικτά.
Κανονικά για να ψηθεί καλά χρειάζεται να το πάτε στο φούρνο της γειτονιά σας να το ψήσει όταν ξεφουρνίσει το ψωμί γιατί χρειάζονται πολλές ώρες και χαμηλή θερμοκρασία 150 βαθμούς, να πείτε δε στο φούρναρη τι κρέας έχετε, γιατί το αρνί θέλει λιγότερο χρόνο από τη προβατίνα.
Μπορείτε να το ψήσετε και στο σπίτι στους 150 βαθμούς και η προβατίνα θέλει το λιγότερο 3 με 3,5 ώρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ : να ξέρετε (και να το πείτε και στο φούρναρη εάν το πάτε στο φούρνο της γειτονία σας) ότι το χαρτόδεμα δεν θέλει όσο το ψήνετε να το τρυπήσετε, το γυρίζετε φορώντας γάντια.
Εάν είστε μεγάλη παρέα και βάλετε περισσότερο κρέας, σ΄ όλα τα υλικά αυξάνετε την αναλογία εκτός από τη ντομάτα και το κρεμμύδι, μπορείτε δε να μην βάλετε και καθόλου ντομάτα κρεμμύδι και κεφαλοτύρι.
Όταν βάζουμε προβατίνα το λέμε και χαρτόδεμα από χοντρό

Τρώγεται από το χαρτόδεμα κατευθείαν στα πιάτα σας
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Συνταγές

Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου Τελώνου και Φαρισαίου Ανοίγει το Τριώδιο
(η Αποκριά)
Η αίσθηση της γεύσης
Θα σας παρουσιάσει κάποιες συνταγές και για την αποκριά, για την εβδομάδα της Τυροφάγου, αλλά αρκετές Νηστήσιμες για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Καρυδόπιτα



Υλικά :

250 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Από 4 έως και 8 αβγά (με πολλά γίνετε ποιο αφράτη)
200 γραμμάρια βούτυρο
450 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 γραμμάρια νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C
Όταν η καρυδόπιτα ψηθεί την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και μετά τη σοροπιάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα να κρυώσει.

Τη σερβίρουμε η σκέτη, ή την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, ή την γαρνίρουμε με κρέμα Σαντιγύ.

Καλή επιτυχία