..

..
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ψωμι!


Συνταγες για ολα τα γούστα!

Συνταγή για 1 κανονικό ψωμί

Υλικά:

500γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι, συν επιπλέον για το ζύμωμα
2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
7γρ. ξηρή μαγιά στιγμής, 1 φακελάκι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Δημιουργούμε μία τρύπα στο αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε το αλεύρι με τα δάκτυλα μας μέχρι το ελαιόλαδο να πάει παντού μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή ζύμη. Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ σε μία καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά την ζύμη μας πασπαλίζοντας με αλεύρι. Όταν η ζύμη μας γίνει λεία, της δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ που λαδώσαμε ελαφρά το εσωτερικό. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για όλη την νύκτα. Η επιλογή αυτή θα δώσει εντελώς διαφορετική γεύση αφού η θερμοκρασία του ψυγείου θα καθυστερήσει την μαγιά να ενεργήσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις δύο επιλογές και να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
Βάζουμε χαρτί φούρνου σε ένα μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220οC.
Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ σε καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά για 1 λεπτό περίπου. Δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα στην ζύμη και την τοποθετούμε πάνω στο χαρτί μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για ακόμα 1 ώρα. Αφού περάσει η ώρα και φουσκώσει η ζύμη χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού το επάνω μέρος της και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψωμί και όταν το κτυπάτε στο κάτω μέρος εσωτερικά να ακούγετε σαν κενό. Αφήστε το ψωμί πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει μπορείτε να το τυλίξετε σε μία καθαρή πετσέτα και να το διατηρήσετε για 3-4 περίπου ημέρες σε δροσερό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)